Thursday, December 3, 2009

SABILY -UBUNTU VERSI ISLAMIK

Sabily diambil dari Bahasa Arab bermaksud – Jalan, dalam Bahasa Melayu.

Sabily adalah sebuah sistem operasi seperti microsoft window dan Mac OS X. Tanpa sistem operasi ini sebuah komputer akan menjadi tidak berguna. Perlu diingat bukan Window sahaja yang terdapat di dunia ini untuk di jadikan OS komputer anda, ada banyak lagi OS yang dibangunkan secara percuma seperti Ubuntu,Opensuse,Slax, dan berbagai yang lain lagi.Antara yang menarik Ubuntu Muslim Edition – Sabily. Dibangunkan khas untuk orang Islam. Software utama yang dimuatkan dalam Sabily adalah Zekr (Mashaf-Othman) – Bacaan dan terjemahan Al-Quran. Minbar – Aplikasi waktu solat, Kalendar Hijrah dan beberapa aplikasi tambahan lain.

Software biasa yang dimasukkan seperti OpenOffice (word processor, spreasheet, presentation), Firefox (web browser), Pidgin (instant messaging), F-spot (photos management), Gimp (image manipulation program) dan software multimedia lain.

Sabily ini mengambil contoh dari Ubuntu dan mengubahsuai menjadi OS edisi muslim dan yang lebih menarik lagi, Sabily ini dibina oleh sukarelawan dari seluruh dunia. Anda juga boleh terlibat dalam membentuk versi Sabily yang lebih baik lagi.

Berminat??silalah download..ada 3 cara download..salah satunya kita boleh download pakai torrent,dan failnya sekitar 3Gb...

Anda perlu download fail ISO Sabily dan burn ke DVD, kemudian boot atau start komputer anda dengan DVD tersebut, boleh memilih sama ada ingin install atau mencuba terlebih dahulu. Jangan risau, jika anda mencuba, ia tidak mengganggu sistem operasi sedia ada. Anda juga boleh mencuba terus didalam windows dengan menggunakan Virtual Box image tanpa mengganggu sistem operasi windows anda.
Maklumat lanjut,

http://www.sabily.org/website/

0 comments:

 

PAUTAN MINI
 

KOKURIKULUM

SOCUT PERAK SCOUT MALAYSIA PUTERI ISLAM PBSM KRS

Recommended Gadget

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads

Followers

About Me

Abu Ruqaiyah, Tn. Hj. Mohamad Sahrin Bin Kadmo. Salah seorang pereka elaporan program j-QAF untuk kegunaan pihak Sekolah, PPD, JPN & BPK.