Saturday, July 10, 2010

KEESAHAN : ESEKOLAH V10.3



ESEKOLAH V10.3

Terbaru!

ASSALAMUALAIKUM.

* PENGHARGAAN TERIMA KASIH

Terima kasih di atas kerjasama dan keprihatinan semua pihak. Untuk memenuhi kepuasan dan keesahan data, maka lahirlah Esekolah v10.3.

* BAGAIMANA NAK UPGRADE KE VERSION TERBARU IALAH ESEKOLAH V10.3
Ada 2 cara :
CARA PERTAMA
1. Dengan version yang anda gunakan di menu utama, klik butang Eksport > Pilih butang EKPORT.
2. Buka Esekolah.xls V10.3 dan klik butang IMPORT di menu utama > pilih butang UPDATE.
• Kebaikan ialah ia akan import semua data dengan satu klik sahaja. Ini adalah cara terbaik
CARA KEDUA
1. Dengan version yang anda gunakan di metu utama, klik butang Eksport > Pilih butang EPPDJUN.
2. Buka Esekolah.xls V10.3 dan klik butang IMPORT di menu utama > pilih butang EPPDJUN.
• Perhatian : Ia hanya import semua data bulan JUN sahaja. Oleh itu, kena import untuk bulan yang lain pula.

* Apa akan jadi jika menggunakan Esekolah v10 atau v10.2 sahaja?

Bagi pengguna Sekolah (selain Selangor) jika hendak mengekalkan versioan Esekolah v10, tiada masalah dan boleh digunakan dengan selamat. Namun terdapat keralatan link di dalam penggiraan. Semua data ada..

* Kenapa version E-laporan diwujudkan (Contoh Esekolah v10.3)?

Pada tahun sebelum ini dalam Format e-laporan, jika diperhatikan apabila terdapat kesalahan link data. Selaku admin, tiada cara untuk mengubah version kecuali dengan mewujudkan version baru dan dikehendaki menaip data semula.

Namun tahun ini dalam sejarah, Alhamdulilah. Dengan www.e-laporan.blogspot.com, para pengguna boleh memaklumkan pandangan membina atau keralatan yang terdapat dalam sistem e-laporan kepada Admin.

Dengan kerja berpasukan, akan terhasillah version dengan kebaikan bersama ke arah pemantapan rumusan Format Laporan Pencapaian j-QAF 2010 untuk digunakan oleh semua pihak dengan keesahan. Disamping data tidak perlu ditaip kembali dengan cara mengupgradekan sahaja.

Dalam masa yang sama, para pengguna juga dianggap sebagai orang bertanggungjawab secara bersama untuk kejayaan Format Laporan Pencapaian j-QAF 2010. Ucapan terima kasih didahului di atas kerjasama dan keprihatinan semua pihak. Allah sahaja yang membalas.

Harapan semoga usaha ini dapat mempermudahkan urusan dan kepuasan semua pihak. Maaf zahir batin.


Admin / www.e-laporan.blogspot.com / msahrin76@yahoo.co.uk


CATATAN LAMA

KOLEKSI SOALAN FORMAT LAPORAN PENCAPAIAN j-QAF 2010 (e-laporan)


FORMAT LAPORAN PENCAPAIAN j-QAF 2010 (e-laporan)v10

7 comments:

Anonymous said...

Admin
Bagaimana jika dah import sebahagian data di esekolah v10.2 atau v10?
Tiada masalah. Upgradekan ke esekolah v10.3.
Selepas upgrade di v10.3, tiada masalah untuk kesinambungan.

j-qaf on July 10, 2010 at 6:36 PM said...

1.Semasa ekspot dari ESATU dll, kena letak nama fail 1xxx.xls kan?Yg penting ada nombor,kalu tiada nombor adakah ESEKOLAH boleh detact fail tu?
2.Semasa Ekspot dari ESEKOLAH dia minta namakan fail, bukan otomatik jadi nama EPPDJUN. Kalu dinamakan selain EPPDJUN akan jadi masalah ke?
3. Tahniah atas inisiatif Admin utk memajukan aplikasi e-laporan ini.

che may on July 10, 2010 at 8:23 PM said...

salam..boleh x kita eksport dari esek v10.2 yang ada masalah link kat rumusan khatam alquran tahun 6 tu untuk dimasukkan ke esek v10.3? saya dah try buat tp hasilnya masih sama...

adakah saya kena buat import eksport yang baru satu persatu

Anonymous said...

Admin
1. Nama fail boleh ditaip mengikut citarasa pengguna. Tiada masalah untuk import dan eksport.
2. Ada 2 cara untuk upgrade. a. Terbaik(Import semua data); klik EKSPORT dan klik EKSPORT. Namakan fail. Kemudian buka ESEKOLAH V10.3, klik IMPORT dan klik UPDATE. cari fail tadi. ia akan import semua data.

b. Lambat(Import data bulan terpilih); klik eksport dan klik EPPDJUN (namakan fail). Kemudian buka ESEKOLAH V10.3, klik IMPORT dan klik EPPDJUN. Ia akan import data bulan jun sahaja. Untuk bulan lain, buat proses semula seperti tadi.

Admin on July 11, 2010 at 5:28 AM said...

Admin
Kenapa jumlah murid lestari Al-Quran lebih daripada jumlah Khatam? Kerana murid bukan Islam mengambil Iqra. Sepatutnya mereka tidak mengambil. Rujuk kelas masing-masing.

user said...

assalamualaikum.

1. kenapa program ini tidak menggunakan sistem autosave?
2. kenapa program tidak boleh mengimport lebih dari satu kelas sekaligus?
3. kenapa interface "hapus semua data" diletakkan di muka depan e-sekolah?
4. kenapa (e-kelas tahun 6) pada kolum pencapaian bacaan al-quran tiada pilihan muka surat bawah 523
5. kenapa perlu log in setiap kali ingin menggunakan e-kelas/e-sekolah?
6. jika murid sudah bertukar pada bulan Jun sedangkan nama telah disalin dari bulan mac, kenapa tidak auto sort?

cadangan,
bagi memudahkan semua pihak:
1. JU hendaklah dilantik dari kalangan orang yang benar-benar tahu tentang teknikal dan fungsi program e-pelaporan dan bukan hanya mengarah
2. JU tidak pernah menerangkan kelebihan penggunaan e-pelaporan dalam proses pengemaskinian sistem fail sekolah.

sekian untuk penjelasan.

Admin on July 12, 2010 at 8:25 PM said...

Admin

1. kenapa program ini tidak menggunakan sistem autosave? = Pilihan untuk pengguna.
2. kenapa program tidak boleh mengimport lebih dari satu kelas sekaligus? = Meraikan penguna menggunakan pc lama supaya boleh loading.
3. kenapa interface "hapus semua data" diletakkan di muka depan e-sekolah? = Tiada masalah. Jika tertekan, ia akan memberi peingatan untuk tindakan lanjut.
4. kenapa (e-kelas tahun 6) pada kolum pencapaian bacaan al-quran tiada pilihan muka surat bawah 523 = Kerana murid perlu belajar mengikut sukatan semasa p&p. Untuk pengayaan, pengukuhan, pemulihan hendaklah dijalankan semasa tasmi'.
5. kenapa perlu log in setiap kali ingin menggunakan e-kelas/e-sekolah? = Keselamatan.
6. jika murid sudah bertukar pada bulan Jun sedangkan nama telah disalin dari bulan mac, kenapa tidak auto sort? = Jika murid dah tukar, delete je nama itu di bulan Jun. Jika berpindah, tambah je di bawah sekali. Auto sort? Akan diambil perhatian.

 

PAUTAN MINI




 

KOKURIKULUM

SOCUT PERAK SCOUT MALAYSIA PUTERI ISLAM PBSM KRS

Recommended Gadget

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads

Followers

About Me

Abu Ruqaiyah, Tn. Hj. Mohamad Sahrin Bin Kadmo. Salah seorang pereka elaporan program j-QAF untuk kegunaan pihak Sekolah, PPD, JPN & BPK.